poniedziałek, 4 listopada 2013

Tajemniczy Rokitnik - Leczy i Odmładza

Rokitnik zwyczajny (łac. Hippophae rhamnoides), nazywany również ananasem syberyjskim, to krzew z rodziny oliwnikowatych rosnący przede wszystkim na nadbrzeżnych terenach Azji, zwłaszcza Rosji i Chin, gdzie od wieków cieszy się ogromnym powodzeniem ze względu na właściwości zdrowotne. Krzewy rokitnika można spotkać również w Europie, zwłaszcza wzdłuż wybrzeży morskich. Najcenniejszą częścią rośliny rokitnika są jego owoce, z których uzyskuje się sok będący skarbnicą bezcennych dla organizmu przeciwutleniaczy, witamin i minerałów wzmacniających odporność, usprawniających procesy widzenia i wspomagających organizm w walce z procesami starzenia.


Rokitnik ceniony od wieków

Zdrowotne właściwości rokitnika znane i wykorzystywane były już od wieków. W starożytnej Grecji wyciągi z liści i owoców rokitnika używano do leczenia chronicznych chorób żołądka, w kroplach na serce, schorzeniach wątroby, dróg oddechowych, w gośćcu oraz przy ropnych zakażeniach skóry. W medycynie indyjsko-tybetańskiej rokitnik stosowany był jako środek w chorobach przewodu pokarmowego i zapaleniu płuc oraz jako środek przeciwkrwotoczny. W czasie I wojny światowej żołnierze rosyjscy dostawali suszone owoce rokitnika zamiast tabletek z witaminą C. Owoce rokitnika jak i przetwory z nich otrzymywane są doskonałym źródłem tej witaminy, gdyż jako nieliczne w świecie roślin, nie zawierają enzymu askorbinazy. Dzięki temu w czasie przechowywania, suszenia owoców, czy wytłaczania z nich soku, witamina C nie ulega rozkładowi.

Właściwości soku z rokitnika

Cenne dla zdrowia właściwości soku z rokitnika wynikają przede wszystkim z bogactwa zawartych w nim związków o szerokim i kompleksowym działaniu. Oprócz witaminy C sok dostarcza witamin z grupy B, a także witaminy E, K, kwasu foliowego oraz mikroelementów: żelaza, boru, manganu i krzemu. Dzięki bogactwu zawartych w nim polifenoli - naturalnych antyoksydantów: flawonoidów, karotenoidów i antocyjanów, wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami i przyczynia się do hamowania procesów starzenia.

Bogactwo flawonoidów i antocyjanów

Flawonoidy to związki, które wykazują szereg cennych właściwości. Chronią witaminę C przed utlenieniem i razem z nią odpowiadają za prawidłowy stan tkanki łącznej: chrząstek stawów, krtani, ścięgien, a także kolagenu zawartego w skórze. Flawonoidy i antocyjany uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Antocyjany zapobiegają kruchości naczyń włosowatych – najcieńszych naczyń krwionośnych oplatających komórki i dostarczających bezpośrednio do nich składniki odżywcze i tlen. Dzięki antocyjanom naczynka te są elastyczne, szczelne, zabezpieczone przed pękaniem powodującym nieestetyczne wybroczyny na skórze, tzw. „pajączki”. Flawonoidy wykazują dodatkowo działanie przeciwzakrzepowe, gdyż chronią przed tworzeniem się zlepów płytek krwi i skrzeplin w żyłach oraz przeciwmiażdżycowe, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Związki te mogą przyspieszać także rozkład rakotwórczych substancji dostających się do organizmu wskutek zanieczyszczenia powietrza, wody i z pożywieniem. Tworzą kompleksy z metalami ciężkimi (chelatują metale ciężkie), co ułatwia organizmowi wydalanie tych szkodliwych dla zdrowia pierwiastków. Dzięki tym właściwościom sok z rokitnika stanowi doskonale uzupełnienie diety osób będących w trakcie kuracji oczyszczających organizm.


Rokitnik dobry na wzrok

Sok z rokitnika dostarcza również związków usprawniających procesy widzenia i wykazujących działanie ochronne na skórę. Antocyjany polepszają ukrwienie oka i stymulują produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny. Podnoszą zatem jakość i ostrość widzenia. Karotenoidy, głównie beta karoten, czyli prowitamina A, nie tylko nadaje sokowi piękny pomarańczowy kolor, ale także wspomaga funkcjonowanie plamki żółtej oka odpowiedzialnej za ostrość widzenia. Dodatkowo zabezpiecza skórę przed nadmiernym promieniowaniem UV, gdyż jest gromadzony w skórze, gdzie pochłania jego nadmiar. Dzięki tym właściwościom spowalnia procesy starzenia skóry, pomaga dłużej zachować młody wygląd, nadając skórze piękny brązowy koloryt, a dodatkowo może chronić skórę przed nowotworami wywołanymi promieniami UV. Ze względu na te właściwości sok z rokitnika polecany jest szczególnie osobom narażonym na nadmierne promieniowanie słoneczne i korzystającym często z solarium.


Warto pić sok z rokitnika

Zdrowotne właściwości soku z rokitnika wynikają przede wszystkim z bogactwa zawartych w nim przeciwutleniaczy. Przyjmowanie pojedynczych polifenoli w formie preparatów nie przynosi tak korzystnych efektów dla zdrowia, jakie daje spożywanie naturalnej mieszaniny polifenoli zawartych w naturalnym soku z rokitnika. Wart polecenia jest sok z owoców rokitnika firmy Oleofarm. Jest to 100% sok uzyskiwany bezpośrednio z owoców rokitnika, a nie odtwarzany z proszku. Dzięki temu jest gęsty i ma wyrazisty smak. Sok ten nie zawiera cukru oraz innych substancji słodzących.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz