1. Śledź
Jest źródłem pełnowartościowego białka. Bogaty jest także w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, zdrowe dla układu krwionośnego. Śledź nie jest bardzo kaloryczny, 100 g mięsa to tylko około 160 kcal.
*
2. Tuńczyk
Ryba zawiera duże ilości witaminy D i A oraz kwasów omega-3. Spożywanie tuńczyka obniża poziom cholesterolu.
*
3. Dorsz
Z wątroby dorsza lub innych ryb z rodziny dorszowatych otrzymuje się tran czyli świeży, naturalny rybi tłuszcz. To nieocenione źródło witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływa na wzrok, skórę oraz kości.
*
4. Łosoś
Zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3. Bogaty jest w witaminy D, B12 i B6, a także selen, fosfor i magnez. Badania dowodzą, że jedzenie ryb oleistych zmniejsza bóle menstruacyjne oraz huśtawki nastrojów. Jeśli przechodzisz trudne dni, skuś się na łososia.
*
5. Makrela
Jest również bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wędzona makrela to dobry wybór na kolację.
*
6. Pstrąg
Pstrąg to ryba średnio tłusta, ale dostarcza sporo kwasów omega-3 oraz witaminy A, D i E. Dzięki temu pstrągi wpływają na wygładzanie zmarszczek, zmniejszają ryzyko występowania nowotworów (na przykład raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego). Wzmacniają także pamięć i koncentrację.
*
7. Sardynki
To ryby które spożywamy wraz z szkieletem, są zatem nieocenionym źródłem wapnia. 100 g sardynek z puszki zawiera tyle samo białka ile szklanka mleka. Spożywanie sardynek wzmocni nasze kości i zmniejszy ryzyko zachorowania na osteoporozę.
*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz