poniedziałek, 18 listopada 2013

7 Najzdrowszych Ryb

1. Śledź


Jest źródłem pełnowartościowego białka. Bogaty jest także w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, zdrowe dla układu krwionośnego. Śledź nie jest bardzo kaloryczny, 100 g mięsa to tylko około 160 kcal.

*

2. Tuńczyk 


Ryba zawiera duże ilości witaminy D i A oraz kwasów omega-3. Spożywanie tuńczyka obniża poziom cholesterolu.

*

3. Dorsz


Z wątroby dorsza lub innych ryb z rodziny dorszowatych otrzymuje się tran czyli świeży, naturalny rybi tłuszcz. To nieocenione źródło witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływa na wzrok, skórę oraz kości.

*

4. Łosoś


Zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3. Bogaty jest w witaminy D, B12 i B6, a także selen, fosfor i magnez. Badania dowodzą, że jedzenie ryb oleistych zmniejsza bóle menstruacyjne oraz huśtawki nastrojów. Jeśli przechodzisz trudne dni, skuś się na łososia.

*

5. Makrela


Jest również bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wędzona makrela to dobry wybór na kolację.

*

6. Pstrąg


Pstrąg to ryba średnio tłusta, ale dostarcza sporo kwasów omega-3 oraz witaminy A, D i E. Dzięki temu pstrągi wpływają na wygładzanie zmarszczek, zmniejszają ryzyko występowania nowotworów (na przykład raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego). Wzmacniają także pamięć i koncentrację.

*

7. Sardynki



To ryby które spożywamy wraz z szkieletem, są zatem nieocenionym źródłem wapnia. 100 g sardynek z puszki zawiera tyle samo białka ile szklanka mleka. Spożywanie sardynek wzmocni nasze kości i zmniejszy ryzyko zachorowania na osteoporozę.

*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz