wtorek, 22 października 2013

Nieco o Orzechach

Orzechy są bardzo kaloryczne, ale to zdrowa przekąska, ponieważ zawarte w nich tłuszcze należą do grupy tych "dobrych". Warto je wybrać do wieczornego filmu zamiast miski chipsów.


Pekan

Pekan to w Polsce wciąż mało popularne orzechy. Tymczasem są wręcz upakowane związkami istotnymi dla naszego organizmu. Zwierają nienasycone kwasy tłuszczone, witaminę E oraz kwas elagowy, który podnosi odporność. Oprócz tego są najbardziej bogate ze wszystkich orzechów w przeciwutleniacze. Zaleca się je osobom zagrożonym nadciśnieniem, nadwagą oraz rakiem piersi lub prostaty.

Makadamia 

Te orzechy są bardzo bogate w witaminę E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego zawierają potas, fosfor i magnez. Powinny je jeść osoby z problemami dotykającymi układu krążenia. Uwaga: orzechy te są bardzo tłuste i kaloryczne, więc nie należy przesadzać z ich spożyciem.



Orzechy włoskie 

Te bakalie są przede wszystkim źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B. Ich spożycie zaleca się kobietom w ciąży oraz uczniom. Powinny je jeść również osoby, które nie jedzą mięsa oraz ryb.


Pistacje 

Pistacje są bogate w antyoksydanty i błonnik. Zawierają również spore ilości kwasu foliowego, magnezu, fosforu i potasu. Swój zielony kolor pistacje zawdzięczają luteinie, która wpływa bardzo dobrze na oczy.



Nerkowce 

Nerkowce to jedne z najlepszych orzechów na wieczorną przekąskę, ponieważ w stosunku do pozostałych bakalii są niskokaloryczne. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 magnez, fosfor i żelazo.


Migdały 

Migdały są cennym źródłem antyoksydantów, wapnia i witaminy E. W związku z dużą zawartością kwasu fitynowego, mają działanie przeciwnowotworowe.


Orzechy laskowe 

Te bakalie są polecane szczególnie osobom zmagającym się z anemią, ponieważ zawierają wyjątkowo dużo żelaza i witamin z grupy B. Zawierają również bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3.


Orzechy brazylijskie 


Te orzechy są bogatym źródłem selenu - pierwiastka o właściwościach przeciwutleniających. Zawierają również spore ilości cynku. Zaleca się je cukrzykom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz